Ingrijirea puilor de porumbei este misiunea ceva mai complicata a unui crescator. Desigur ca pe de alta parte daca puiii cresc si sunt bine, poate fi si o experienta plina de satisfactie si implinire.
Stiai ca …
Perioada de reproducere a porumbitelor incepe cu depunerea oualor, de obicei la 10-12 zile dupa imperechere. Atat masculul, cat si femela isi vor asuma rolul de a cloci ouale, femelele fiind cele care stau de obicei pe timpul noptii.
Daca ouale sunt fertile, puii vor iesi din cuib dupa aproximativ 18 zile. In primele 10 zile de viata, puii nu trebuie lasati nicio clipa singuri, deoarece parintii sunt extrem de grijulii. Greutatea puiilor se va dubla in primele 48 de ore daca acestia sunt sanatosi si primesc hrana corespunzatoare. De asemenea, parintii trebuie sa ii incalzeasca pentru a-i proteja de frig, deoarece la nastere puii sunt acoperiti doar cu puf galbui. In perioada imediat urmatoare parintii se vor schimba la incalzirea si hranirea puiilor, pentru a-i asigura bune conditii de dezvoltare. Ce se intampla insa mai departe?
In acest scurt ghid vei descoperi cateva sfaturi pentru a asigura o ingrijire adecvata a puilor de porumbei.
Asigura-te ca puii de porumbel sunt hraniti corespunzator
In primele 10 zile de la nastere, puilor de porumbei le este hranita cu grija hrana regurgitata de parinti. In primele 5 zile, puii primesc un tip de lapte de gusa, o masa branzoasa care se formeaza in buzunarele laterale ale gusii ambilor parinti. Aceasta masa este bogata in nutrienti si proteine, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea puiului. Dupa ziua a 6-a si pana in ziua a 10-a, cantitatea de masa laptoasa va scadea treptat, iar puii incep sa fie hraniti usor cu hrana solida. Porumbeii isi vor ciuguli semintele, vor bea apa pentru a le umezi, apoi isi vor hrani cu grija puii. Este important sa mentionam ca hranirea puiilor cu hrana solida nu inseamna ca acestia se vor descurca complet singuri, ci doar ca incep sa aiba o alimentatie mixta.
Una dintre cele mai importante aspecte ale ingrijirii puilor de porumbei este asigurarea unei alimentatii corespunzatoare. In prima saptamana hraneste puii cu un amestec special de porumb si mazare imbibat in apa.
In urmatoarele saptamani, adauga si seminte de in sau de floarea-soarelui, iar dupa aproximativ patru saptamani, incepe sa adaugi mancare speciala pentru puii de porumbei.
Asigura-te ca puii de porumbel au acces la apa curata
Pe langa hrana, puii de porumbei au nevoie si de apa curata pentru a supravietui si a creste sanatos. Inlocuieste apa zilnic si asigura-te ca vasul de apa este plin si curat.
Mentine curatenia in zona in care se afla puii de porumbei
La fel ca si in cazul porumbeilor maturi, in cazul puilor conteaza foarte mult locul in care isi traiesc viata si se dezvolta. Curatenia este esentiala in ingrijirea puilor de porumbei. Asigura-te ca zona in care se afla puii este curata si igienica. Indeparteaza imediat fecalele sau orice alta murdarie pentru a preveni raspandirea bolilor.
Asigura puilor de porumbei un mediu cald si sigur
Puii de porumbei au nevoie de un mediu cald si confortabil pentru a supravietui. In primele saptamani asigura-le un loc cald si protejat, ferit de vant si umezeala. De asemenea, asigura-te ca puii sunt feriti de eventualele pericole cum ar fi animalele de companie sau alte animale care ar putea sa-i raneasca.