Luna august a marcat un eveniment important pentru cei din comunitatea columbofililor. Romania este in topul 5 al tarilor care fac parte din competitia celor care isi prezinta campionii, porumbeii voiajori in exemplare premium.
Pentru cei care poate subestimau aceasta piata in Romania, iata si dovada ca avem crescatori de porumbei voiajori de valoare. Suntem in competitie cu Polonia, care are desigur unul dintre cele mai mari palmaresuri olimpice - da-i Cezarului ce e al Cezarului. In acelasi top se afla Slovacia, Belgia, Germania.
Unde? Cand? Spectacol cu porumbei
Evenimentul care a adunat peste 2.000 de spectatori a avut loc la Oradea, in Piata Unirii. Au fost 30 de tari participante, evenimentul marcand a 37-a editie. Nici vorba de concurs, a fost un spectacol in toata regula, o prezentare a porumbeilor voiajori. Expozitia a avut astfel unele dintre cele mai valoroase exemplare, ce au obtinut desigur un punctaj mare. 100 de premii au fost inmanate.
Cum se fac concursurile cu porumbei voiajori?
Din nou, vorbim despre o necunoscuta pentru multi. Sunt si columbofili care nu au idee ce presupun unele concursuri si care sunt diferentele intre porumbei. Sa lamurim, deci.
Cand vorbim despre porumbel voiajor, adica cel calator sau adesea numit postas, acesta are un simt extraordinar de orientare. Se va intoarce acasa si de la distante mari, de 1500 de km. Se vor ghida in drumul lor spre casa dupa campul electromagnetic al pamantului sau dupa soare.
Printre cele mai bune rase de astfel de porumbei sunt in Belgia, nu degeaba i se spune tara columbofililor. De retinut de asemenea ca porumbeii voiajori au o memorie foarte buna.
Pentru doritorii de a creste porumbei cu care sa se prezinte si la concursuri regula de aur este sa achizitioneze pui sau pe cei adulti, insa cu origini bune si cu rezultate pe masura. Vor putea, cu un exemplar foarte bun, sa isi faca ulterior crescatorie.
II veti deosebi de porumbeii comuni prin detalii precum:
- Marime corporala, au acea alura de atlet.
- Au inelul de identificare.
O alta conditie pentru a participa la competitii de porumbei se refera la faptul ca acel crescator trebuie sa aiba totul amenajat special pentru porumbei, sa detina porumbei cu inele omologate si mai mult decat atat, cei cu care se prezinta la concurs sa fie in perfecta stare de sanatate - cu certificat valid sanitar-veterinar semnat de medicul veterinar.
Despre cum se desfasoara aceste competitii si cum pasiunea trebuie sa fie mai presus de orice vom continua cu povestea si in urmatoarele postari, aici pe blog.