Orice crescator stie, bolile la porumbei incep cu simptome subtile. Cu multa atentie la cum se manifesta porumbeii crescatorii pot observa timpuriu o eventuala problema de sanatate. Unele pot fi evitate sau prevenite, schema de vaccinare este in acest sens recomandata. Una dintre cele mai frecvente boli este salmonella si in randurile ce urmeaza ne propunem sa detaliem cum se manifesta, dar si cum vor fi tratati porumbeii care sufera de aceasta boala.
Cu salmonella la control
Printre primele semne pe care porumbeii bolnavi de salmonella le manifesta se numara:
- Materii fecale de o culoare verde inchis si vascoase ca si consistenta.
- Porumbeii schiopateaza.
- Zborul lor este stramb, pare ca nu au directie buna.
- Pierdere inexplicabila in greutate.
- Puii lor sunt morti in cuib sau ouale depuse sunt infertile.
Mai mult decat atat, unii porumbei afectati de salmonella zboara ciudat, in sensul in care se poate observa ca o aripa este lasata si au ligament inflamat. Umflatura este cu lichid. Deja vorbim de semne mai mult decat evidente ale unei boli. Insa, sunt si multi care cred ca astfel de simptome au legatura cu o accidentare.
Stiati ca…
Porumbeii pot fi purtatori de salmonella fara insa sa prezinte simptome? In acest sens, ei devin afectati de boala cand sunt expusi la stres spre exemplu. Este factorul declansator care le face boala sa evolueze. Uneori factor de stres poate fi chiar naparlirea sau perioada de antrenament. Printre altele, factori de stres pot fi si fluctuatiile de temperatura, vremea rece si umeda.
La testare rezultatul poate fi negativ? Testele bacteriologice pot avea rezultat fals negativ, doar cele din organe sa fie pozitive.
Cum se transmite? Prin materii fecale, motiv pentru care este invocata nevoia de a curata constant adapostul porumbeilor. De asemenea, porumbeii se infecteaza unii de la altii prin laptele de porumbel, acea productie a gusii, prin reproducere de asemenea.
Cum vor fi tratati porumbeii afectati de salmonella
Cand vine vorba de tratament salmonella porumbei magazinele de nisa, cu produse specifice, este tinta crescatorilor. Ce ar trebui insa sa ramana ca grija constanta in randul crescatorilor se refera la abuzul de medicamente. Este si acesta un fenomen remarcabil. Specialistii vorbesc cu ingrijorare despre faptul ca tratata incorect, de-a lungul anilor aceasta boala s-a tot adaptat. Asa se face ca vorbim de rezistenta la antibiotice. Putine sunt produsele eficiente si necesita actiune de lunga durata. De care unii crescatori nici nu stiu sau nu sunt dispusi sa faca tratamente indelungate.
Din aceeasi serie cu stiati ca, medicamentele folosite trebuie sa fie cele care au ca substanta activa eficienta, ce intra in articulatii, profund. Este recomandata terapia cu antibiotice, pe o durata de minim 10 zile. Se vor administra de asemenea si probiotice pentru porumbei, de preferat dizolvate in apa de baut. De asemenea, porumbeii vor fi vaccinati, vor fi plasati in adapost curatat si dezinfectat.
Post tratament pot fi oferite si multivitamine si administrarea unor preparate cu reactie acida in apa de baut.