Vine sezonul rece si asta inseamna pentru columbofili alte griji si o alta rutina in ceea ce priveste ingrijirea acestor pasari. Unii sunt de parere ca ar fi utila administrarea unor medicamente sau cel putin a unor suplimente, pentru a preveni unele boli. Pe de alta parte, alti crescatori considera ca acest lucru este irelevant. Conteaza in schimb sa aiba un ritm de viata sanatos, hrana bine portionata si sa nu fie stresati.
Exista tratamente de iarna la porumbei? Discutam despre acest lucru in randurile ce urmeaza.
Sa intelegem conceptul de tratament
Tratament este ceea ce oferim porumbeilor pentru etapele din viata lor cand au imunitate slabita, cand sunt bolnavi de asemenea. Pentru preventie nu putem spune ca administram vreun tratament. In plus, tratamentele sunt necesare in urma unor analize care arata clar care este afectiunea de care sufera porumbelul. Desigur, sunt si cazuri in care analizele nu sunt tocmai concludente cand vine vorba de salmonella spre exemplu.
Tratamentele sunt instaurate la nivel de efectiv de porumbei, cand sunt adesea aduse noi perechi ori in cazurile in care stiti ca sunt soareci sau sobolani, cei care ar putea infecta crescatoria.
Sa subliniem de asemenea faptul ca administrarea tratamentelor adesea implica medicamente precum antibioticele. Acestea sunt raul necesar, pentru ca distrug si bacteriile bune. Este un lucru bine stiut faptul ca antibioticele cer si o perioada de refacere si nu este recomandat mai des de 6 luni interval intre administrari. Exista insa o alternativa la aceste tratamente? Calea naturala este una optima, probioticele sunt si ele importante. O perioada de 10 zile ar putea recupera din raul facut de antibiotice.
Ce poate face diferenta?
Parerile sunt destul de impartite, in sensul in care unii considera necesara administrarea unor tratamente de iarna la porumbei, iar altii sunt total impotriva. Sa spunem ca, daca pe o perioada de 3 ani consecutiv si fara pauza ati tratat si vaccinat porumbeii, o pauza este recomandata. Stim cu totii despre fenomenul rezistentei la antibiotice.
Conteaza in schimb deparazitarea. Aceasta trebuie efectuata dupa naparlire, cand au fost terminate si penele din coada. Conteaza de asemenea cum intretinem starea de bine si de sanatate a porumbeilor in perioada rece. In acest sens este recomandat crescatorilor sa tina cont de hrana echilibrata, sa evite dietele drastice, pentru ca temperaturile fiind scazute, porumbeii au nevoie de mai multa energie pentru a-si pastra energia corporala.
Tot din seria cura naturala se numara si administrarea ceaiului, un remediu naturist care are efect daca administrarea este constanta. Iar din seria naturistelor, enumeram eficienta otetului, usturoiului si a ghimbirului. Oferiti si grit, apa proaspata zilnic, vitamine dupa caz.
Iarna este sezonul care aduce cu sine provocari in ceea ce priveste ingrijirea porumbeilor. Iarna este de asemenea un indicator al starii de sanatate, testand imunitatea. Dupa cum ar spune si cei mai moderni din fire, se face automat si o selectie naturala. Cu porumbeii slabi nici nu ar fi bine sa va pierdeti resursele si energia. Acestea fiind spuse, alegeti produsele naturale si cele de imunitate din magazinul nostru online.