Ce ne facem cu paramixoviroza

Stim despre paramixoviroza ca este o boala frecventa in randul porumbeilor. Avand in vedere ca in aceasta perioada incep antrenamentele pentru concursuri, dar nu inainte de terapia bolilor si a vaccinurilor, in randurile ce urmeaza detaliem despre paramixoviroza.

Ghidul crescatorului si ce trebuie sa stie despre paramixoviroza

Cum este contactata boala

Contaminarea cu paramixoviroza este realizata prin contact direct. Fie este vorba de porumbei bolnavi in crescatorie, fie unii se imbolnavesc cat timp sunt transportati de la concursuri sau antrenamente. Coabitarea cu porumbeii sanatosi alaturi de cei bolnavi este cazul clasic al contextului potrivit pentru imbolnavire.

De asemenea, porumbeii sanatosi pot fi contaminati prin ingerare de apa sau hrana infectate, prin secretii si excretii de la porumbeii bolnavi.

Caile de patrundere ale acestui virus:  

  • mucoasa nazala;
  • mucoasa conjunctivala;
  • mucoasa bucala.

Simptome

In functie de cat de virulenta este o tulpina, perioada de incubatie va fi una mai scurta sau mai lunga si severitatea bolii difera.

Imediat dupa ce virusul ataca organismul, in functie de imunitatea fiecaruia, daca mai sunt si alti factori destabilizatori cu siguranta porumbeii vor fi afectati sever.

In aparenta sanatos, la interval de 2-3 zile de la contactarea bolii, porumbelul in cauza incepe sa aiba tulburari nervoase si posibila diaree. Alte simptome:

  • Lipsa poftei de mancare;
  • Rinita, stranut frecvent;
  • Tumefierea pleoapelor;
  • Lacrimat excesiv;
  • Lipsa de coordonare a miscarilor;
  • Sete excesiva.

De asemenea, alte semne ce confirma aceasta boala se refera la o iritatie in cavitatea bucala. Apare si schimbare de dispozitie, porumbelul afectat este apatic si trist, are tulburari digestive, pene zburlite. Daca sunt analizate si materiile fecale se vor observa inclusiv striatii de sange.

Cum evolueaza paramixoviroza

Unii porumbei ajung la deces prin deshidratare mai mare, dat fiind ca au si diaree. Altii mor de epuizare. Cei care depasesc boala raman insa cu ceva tulburari nervoase si continua sa fie purtatori de virus.

Ameliorari apar in decurs de 2 pana la 4 saptamani de tratare. Poate fi vorba de pronostic favorabil in cazul celor cu forme medii sau usoare de paramixoviroza si care au in continuare pofta de mancare.  

Singura cale prin care veti reusi sa tineti la distanta aceasta boala a porumbeilor este vaccinarea. Pentru acest tip de terapie vaccinul poate avea la baza tulpina de virus a bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor. In functie si de tipul de vaccin vorbim despre administrare pe cale nazala, conjunctivala sau digestiva - dizolvare in apa de baut.

Nu uitati de rapelul vaccinului, la 3 saptamani distanta.