Despre antibiotice stim cu totii ca sunt necesare pentru tratarea diverselor infectii bacteriene. Stim de la cazurile umane, dar si la porumbei se aplica de asemenea. Stiati ca la ora actuala sunt peste 100 de tipuri de antibiotice? Acestea par a fi solutia pentru o gama larga de infectii, de la cele minore la cele care pot pune viata in pericol.
Antibioticele sunt un compus chimic pentru a distruge bacteriile. Acesta va stopa reproducerea si inmultirea bacteriilor. Sunt antibiotice care pot bloca metabolismul bacteriilor, altele care le pot ucide. Luat si preventiv, va preintampina infectiile. Stim prea bine, uneori aceste terapii sunt recomandate inainte de o extractie sau de interventii chirurgicale invazive.
Pot actiona si impotriva virusilor?
Nu, actiunea acestora nu va fi sesizata in niciun fel. Merita de amintit si de subliniat faptul ca ne confruntam cu o crestere a rezistentei la antibiotice. Vorbim nu doar despre rezistenta umana la aceste tratamente, ci si cea a porumbeilor. Cand vorbim despre rezistenta la antibiotice vorbim implicit despre insuficienta acestuia la boala. Unele bacterii devin imune la antibiotic si asta se intampla adesea din cauza mutatiilor sau de vina poate fi chiar consumatorul, daca ii sunt administrate antibiotice in mod frecvent.
Cum sa cresteti eficienta unui tratament pe baza de antibiotice
Se stie ca antibioticele, din pacate, actioneaza si asupra celulelor bune astfel incat distrug flora intestinala. De aceea, asociat tratamentului cu antibiotice este cel cu probiotice.
Iata si cateva recomandari pentru cei care administreaza porumbeilor tratament cu antibiotice:
- Tratamentul ar trebui sa aiba si durata minima, de 5 zile, pentru maxima sa eficienta.
- Inainte de administrarea unui astfel de tratament este recomandata antibiograma, pentru a vedea la ce este sensibila o bacterie, astfel incat antibioticul sa fie corect. Alternativa este de obicei preferata, aceasta fiind un antibiotic cu spectru larg.
- Intreruperea tratamentului sau consumul antibioticelor fara o schema inseamna sanse reduse ca eficienta acestuia sa fie cea conform asteptarilor. Chiar daca in aparenta vorbim despre o insanatosire, bacteriile ramase se pot multiplica si ajung astfel din punctul in care ati plecat.
Abuz de antibiotice = aparitia de candidoza
Porumbeii sunt si ei sensibili la diferiti fungi patogeni sau drojdi. Mentionam despre candidoza, aceasta fiind cauza comuna in cazul pasarilor care au urmat un tratament agresiv cu antibiotice. Apare de asemenea pe fondul bolilor precum trichomonoza sau avitaminoze.
Simptomele pot include: pasari abatute si fara pofta de mancare, respiratie grea, capacitate scazuta de zbor. Adesea poate fi observata o secretie albicioasa care astupa narile si de asemenea in cavitatea bucala apar depozite albicioase care capata aspect branzos. La o atenta verificare se pot observa de asemenea leziuni in gusa, pe trahee sau in esofag de asemenea.
Pentru tratarea acesteia sunt administrate adesea nistatina si ketokonazolul de asemenea. Conteaza de asemenea factorii de clima, porumbeii sa aiba parte de aer curat si proaspat, de umiditate potrivita. Evitati expunerea pasarilor la curenti de aer rece sau administrarea apei reci.